Majowe Smaki

Maj to wiosenny miesiąc pachnący świeżymi owocami i warzywami. Najlepiej w tym okresie smakują kwiaty mniszka lekarskiego, rabarbar, pokrzywa, szczaw, szparagi i szpinak. To w te smakołyki najlepiej zaopatrzyć swoją kuchnię w maju.

Domowe Przetwory

Kto z nas nigdy nie jadł pysznej zupy szczawiowej? Oczywiście, najlepsza będzie ta przygotowana w maju ze świeżych liści szczawiu. Jednak, aby zachować te smaki na dłużej można szczaw zapasteryzować w słoikach na zimę.

MarynowanySzczaw

Składniki

8 słoików – 0,5 l

16 dużych pęczków szczawiu

8 łyżek soli kamiennej niejodowanej do przetworów o'Sole

Przygotowanie

Szczaw dokładnie oczyścić, posegregować liście, dokładnie umyć i wysuszyć. Suche liście szczawiu drobno pokroić. Układań w misce naprzemiennie co 2 pęczek – 1 łyżkę soli. Całość ugnieść, przykryć oraz obciążyć. Odstawić na około 3 godziny, aż do puszczenia soku.

Przygotowanie

Po około 3 godzinach słoiki napełnić samym szczawiem, mocno ugniatając do ¾ wysokości. Przykryć pozostałym sokiem. Pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej. Po tym czasie odstawić do góry po tym czasie napełniać słoiki samym szczawiem, dokładnie i mocno ugniatając do 3/4 wysokości, przykryć powstałym sokiem, zakręcić, zapasteryzować około 15 minut. Po tym czasie odstawić wieczkiem do góry do całkowitego ostudzenia.

ZOBACZ TAKŻE!