Składniki

4 filety z ryby morskiej np. dorsza,
każdy po około 200g,
kilka gałązek tymianku i rozmarynu,
4 plastry cytryny,
świeżo zmielony pieprz,
2 łyżki oliwy,
400 g soli morskiej,
400 g mąki pszennej,
pól szklanki wody,
2 jaja,
4 liście laurowe.

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, wodę, jaja i wyrobić ciasto. Następnie dodać sól oraz pokruszone liście laurowe i ponownie wyrobić ciasto. Filety umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawić pieprzem i nasmarować skórę oliwą. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm i ułożyć na nim rybę skórą do dołu. Dodać tymianek, rozmaryn i plater cytryny. Rybę przykryć drugim filetem, tym razem skórą do góry i oblepić ciastem. Czynność powtórzyć. Ryby ułożyć na blasze i piec około 25 minut w temperaturze około 200 °C. Po upieczeniu rozciąć ciasto, wyłożyć rybę i serwować z ulubionymi dodatkami.